Milieu

M-Filter maakt gebruik van wegwerpfilters, deze wegwerpfilters zijn ideaal voor de filtratie van grondwater. Deze manier van filteren maakt het mogelijk om analyses uit te voeren in het lab. De wegwerpfilters zijn ideaal en cruciaal bij het analyseren van het grondwater en zijn uiteraard ook van zeer milieuvriendelijk materiaal. Zwevende deeltjes (> 0,45 μm) worden uit het grondwater verwijderd.

Standaard wegwerpfilters zijn
- Inline Wegwerpfilters 0,45 micron 20 cm2
- Capsule wegwerpfilters 0,45 micron 300 cm2
- Capsule wegwerpfilters 0,45 micron 700 cm2

Millieu

Het gebruik van de wegwerpfilters is zeer gebruiksvriendelijk. U plaatst de wegwerpfilter op het uiteinde van een slangenpomp. Op die manier ontstaat de mogelijkheid om grondwater direct te filteren uit een peilbuis.  U zet de pomp aan tot alle luchtbellen zijn verdwenen.

Bij centrifugale pompen (dompelpompen)wordt tijdens een in-line filtratie het water te sterk verwarmd. Tevens ontstaat er teveel turbulentie en cavitatie in dergelijke pompen.

De kogelkleppomp heeft deze nadelen niet maar levert te hoge piekdrukken om een in-line filtratie met kleine filters van 20 cm2 uit te kunnen uitvoeren. Deze filters geven te veel tegendruk. De filters van 300 en van 700 cm2 hebben echter zo’n hoge doorstroomcapaciteit dat de piekdruk onder de maximumdruk van het filter zal blijven. Deze filters kunnen desgewenst wel rechtstreeks aangesloten worden op de pompslang. Wel is het nodig om de kogelklep rustig te (laten) bewegen.

Zorg ervoor dat bij het aansluiten de slangen zodanig op elkaar zijn aangesloten dat er geen lucht aangezogen kan worden. Deze lucht zal zich tijdens de filtratie ophopen voor het natte filtermembraan mits dit niet goed gebeurd. Zet de pomp aan totdat alle luchtbellen uit de slang zijn verdwenen. Na de slang voldoende te hebben doorgepompt en ontlucht plaats u de filter 20 cm2, met de IN gemarkeerde zijde op de slang. Het 300 en 700 cm2 filter heeft daarnaast een ontluchtingsnippel. Het 700 cm2 filter heeft een opdruk IN en OUT terwijl de filters van 20 en 300cm2 een universele aansluiting voor (PE) slangen van 6 tot 12 mm inwendig. Het 700 cm2 filter is het makkelijkst aan te sluiten op een siliconen rubberen slang (6mm x 10mm). Ook de PE slang (van 10mm x 12mm) kan rechtstreeks op het filter worden aangesloten. Hierbij moet u zorgen dat het filter stevig vast zit!

Houdt het filter vast zodat de outlet van het filter omhoog steekt. Zorg dat water het filter ingeperst wordt, de lucht zal door het droge gedeelte van het filtermembraan en de uitstroomopening verdwijnen. Na de ontluchting van het filter kan het in alle standen gebruikt worden.