Hoe werkt steriele filtratie?

Stel dat u een onderzoek wil doen in het laboratorium en u heeft hiervoor een steriele vloeistof nodig hoe krijgt u het makkelijkst beschikking over deze steriele vloeistof? Uiteraard is steriele filtratie door middel van membraanfilters al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw de aangewezen optie hiervoor. Membraanfilters zijn niet meer weg te denken uit het laboratorium, maar hoe werkt het precies en welk membraanfilter past bij u?

Filters voor monstervoorbereiding
Als u filtratie wil gebruiken bij monstervoorbereiding dan zijn hiervoor vele mogelijkheden. Het gaat hierbij om de vloeistof die gesteriliseerd moet worden. Als voor u niet duidelijk is welk filter bij welke vloeistof past dan kan u vrijblijvend contact opnemen met de experts van M-Filter. Onderaan deze blog vindt u onze contactgegevens.

Er zijn twee gangbare poriegroottes wat betreft monstervoorbereiding, namelijk: 0.45µm en 0.2µm. Welke grootte u nodig heeft hangt af van de flow van de vloeistof en het vloeistof zelf. Een te hoge flow leidt tot verstopping van het filter. Daarnaast zijn de afmetingen van het spuitfilter verkrijgbaar in de maten: 4mm, 13mm & 25mm (verschilt per spuitfilter).

Syringe filter

Hieronder vindt u een lijst met spuitfilters voor monstervoorbereiding. Allen zijn verkrijgbaar in 0.45µm en 0.2µm op de microglasvezel spuitfilter na (SYGF), deze is verkrijgbaar in 0.45µm en 1µm.

  • SYNN/SYGN Nylon 66 membraan spuitfilter
  • SYVF/SYVGPVDF membraan spuitfilter (ook met voorfilter)
  • SYTF/SYTG PTFE membraan spuitfilter (ook met voorfilter)
  • SYPP Polipropyleen membraan spuitfilter
  • SYGP Hydrofiel Polipropyleen membraan spuitfilter (ook met voorfilter)
  • SYTH Hydrofiel PTFE membraan spuitfilter
  • SYRC Geregenereerde cellulose spuitfilter
  • SYGF Microglasvezel spuitfilter

Naast spuitfilters heeft M-Filter ook andere filters die meer worden gebruikt voor voornamelijk farmaceutische doeleinden. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de AseptiCap NL-capsule filter . Deze capsule filters gebruiken nylon-66 membranen voor brede chemische compatibiliteit. Deze filterinrichtingen met groot oppervlak zijn ideaal voor filtratiedoeleinden met een groot volume (5-20 l), zoals mobiele fase filtratie voor preparatieve HPLC en voor grote laboratoria met veel HPLC-systemen.

Filters voor biologische toepassingen
De filters voor biologische toepassingen zijn speciaal ontworpen filtratieapparaten voor filtratie van verschillende vloeistoffen. Deze worden onder andere gebruikt voor kweekmedia, kweeksoepen, serumoplossingen, voedingstoffen en groeiregulatoren. Voor deze doeleinden zijn veel filters leverbaar, welk filter er nodig is voor u hangt af van de vloeistof die u wilt laten filteren en de flow van de vloeistof.

Hieronder vindt u een schema met filters en hun belangrijkste kenmerken, waarvoor ze worden toegepast kan u vinden onder het schema.

Filter naam: Belangrijkste kenmerken: Type(s): Diameter:
Polyethersulfon membraan spuitfilter Lage eiwitbinding SY4PL-S
SY13PL-S
SY25PL-S
4mm
13mm
25mm
Polyethersulfon membraan spuitfilter met voorfilter Lage eiwitbinding
Hoge doorvoer
SY13KG-S
SY25KG-S
IKG-S
13mm
25mm
50mm